duminică, 30 mai 2010

Culoarea noastra cea de toate zilele

In functie de personalitatea fiecaruia, culorile creeaza o anumita stare de spirit, care poate fi de bucurie, siguranta, relaxare, calm, ne pot incarca energetic sau ne pot mari capacitatea de concentrare. O alegere gresita a culorilor ne poate conduce catre deprimare, tristete, oboseala si chiar iritare. Intr-un mod simplist, putem spune ca albul calmeaza, rosul da energie, albastrul este rece iar galbenul stimuleaza activitatea cerebrala. Pentru o alegere corecta, trebuie sa tinem cont de experientele personale, sa vizualizam locurile din natura care ne-au oferit stari de spirit pozitive. Apoi, vom incerca sa aducem in imediata noastra apropiere acele stari placute prin imbinare de culori, prin obtinerea de nuante si tonuri ale acestora.

Pentru a obtine un echilibru cromatic intr-o amenajare, e de preferat sa fie respectate anumite proportii. Se vorbeste deseori despre urmatoarea formula: 60% culoare dominanta, 30% pete de culoare sau culoare secundara si 10% culoare de accent.

Primul pas este acela de a ne decide asupra culorii dominante. De obicei, aceasta este data de pereti. Ea mai poate fi conferita si de pardoseala sau mobila. Pornind de la aceasta, ne putem juca cu tonurile si nuantele pe care trebuie sa le regasim in tapiterii, perdele si draperii, in covoare sau obiecte decorative. Procentul de 30% culoare secundara se poate regasi in aceste elemente de design interior. Culoarea de accent sau cea care da rafinamentul si eleganta ansamblului este data de decoratiuni si aranjamente decorative. Daca folosim doua culori diferite, principale, pentru echilibrul cromatic trebuie ca nuantele lor sa fie la aceeasi valoare a intensitatii.

Citeste tot articolul
sursa: http://www.misiuneacasa.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu