joi, 8 martie 2012

Cele mai otravitoare plante din lume


Matraguna. Belladonna, măselariţă, laur
Toate componentele acestei plante contin toxine. Plantele tinere si semintele sunt deosebit de otravitoare, provoacand greata, crampe musculare, paralizie, adesea fatale. Este una din plantele cele mai toxice gasite in emisfera vestica, din care se extrage un alcaloid, atropina folosit la dilatarea pupilelor si ca antispastic. Denumirea de belladonna(femeia frumoasa) vine de la faptul ca pusa in ochii doamnelor, pupilele dilatate le aducea un  plus de frumuseţe. Copiii se intoxica prin consumul a mai putin de trei boabe. Indigestia cauzata de o frunza de Belladonna poate fi fatala pentru un adult. In general radacina plantei este partea cea mai toxica.
Cucuta (conium maculatum)
S-ar putea să fi auzit de ea, întrucât este folosită şi ca plantă medicinală. Ea era folosită des în Grecia Antică ca metodă de execuţie, iar victima sa cea mai faimoasă este filosoful Socrate, care a suferit efectele puternicei toxine coniina. Ingerarea unor cantităţi mici de coniină (6-8 frunze sau doze mai mici de seminţe sau rădăcini) duce la deces, provocând paralizie musculară. Atunci când este folosită ca plantă medicinală - pentru rigiditatea musculară sau astm, printre altele - trebuie culeasă şi manevrată cu atenţie, întrucât neuscată este foarte toxică.
Leandrul (nerium oleander)
Această plantă este printre cele mai periculoase din lume, totuşi ea este printre cele mai folosite la decorarea grădinilor şi parcurilor, în zonele mediteraneene şi mai recent, şi la noi în ţară . Are flori superbe şi miroase extrem de plăcut, însă este extrem de toxică - frunzele, florile şi fructele conţin toate substanţele chimice denumite glicozide cardiace. Chiar şi o cantitate mică poate duce la moarte, prin provocarea stopului cardiac. Aşa că dacă aveţi copii mici sau animale în casă, evitaţi să vă cumpăraţi leandru.

foto:  www.homeopathyandmore.com
Sursa: Internet realitatea.net 
Prelucrat de www.mesterucasei.com

Cititi tot articolul AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu