duminică, 15 septembrie 2013

Care e pozitia corecta a picioarelor cand conduci ?


Piciorul stang mereu pe suportul de pe podea in stanga pedalei de ambreiaj.
In situatia unor viraje stranse sau manevre bruste(nerecomandate) piciorul stang impinge in suport ducand la un contact mai apasat intre spate si spatar pentru a simti mai bine vibratiile si reactiile trenului de rulare al masinii pe sosea.
Piciorul stang sa atinga ambreiajul rapid si scurt numai la schimbarea vitezelor.
Piciorul drept cu calcaiul sprijinit mereu in dreptul pedalei de frana astfel incat reactia la franare de urgenta sa fie mai ferma si mai rapida, iar in caz de pericol iminent sau chiar accident cand instinctiv sau din inertie soferul impinge cu picioarele in pedale sa nu accelereze involuntar ;  astfel cand acceleram calcaiul ramane in dreptul pedalei de frana si doar varful pantofului se roteste catre pedala de acceleratie pentru a o actiona.
Sfat util :    Mai ales daca masina este dotata cu ABS in cazul pericolului unui accident iminent trebuie actionata frana cu putere si rapiditate maxima pana la capat daca vrem ca distanta de franare sa fie cat mai scurta.  Se constata ca multi soferi in prima fractiune de secunda(cea mai importanta) apasa slab pe frana inclusiv din frica de a nu derapa sau bloca rotile.  Este gresit deoarece in acea situatie cand viteza este maxima si se parcurg multi metri pe secunda in cazul blocarii rotilor sistemul ABS oricum deblocheaza mai rapid rotile franeaza mai scurt si reactioneaza mai rapid cand presiunea pe pedala este mai mare. Fara a fi pilot profesionist sistemul ABS le deblocheaza imediat si mentine traiectoria data din volan pe timpul franarii. Daca masina este dotata si cu controlul electronic al stabilitatii la manevrele de urgenta acesta poate impiedica in anumite limite derapajul rotilor acestea fiind franate selectiv de computer pentru a readuce masina pe traiectoria dorita de sofer.
Nu in ultimul rand conteaza starea de uzura si calitatea pneurilor in functie de aceasta atat la cauciucurile de iarna cat si de vara testele arata diferente de distanta de franare de pana la 20m cu consecinte tragice. Cauciucurile bune costa putin mai mult dar iti pot salva viata si masina(Continental, Good Year, Dunlop, Michelin, Vredestein, Nokian, cateva coreene si cam atat). Cauciucurile no name sunt un pericol public atat pentru utilizator cat si pentru partenerii de trafic pe care ii punem in pericol deoarece nu putem frana bine in situatii limita sau conditii meteo nefavorabile.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu