duminică, 15 septembrie 2013

Despre anvelope, considerente teoretice si practice

Recent ADAC(Germania) a dat publicitatii noile incercari cu privire la puntea unde se monteaza anvelopele mai putin uzate. Rezultatul este clar: pe puntea din spate. Motivatia este urmatore: puntea din spate contribuie cel mai mult la stabilitatea automobilului. Anvelope uzate existente pe rotile din spate micsoreaza aderenta si stabilitatea. Astfel in curbe , mai ales pe sosele umede sau acoperite cu zapada, spatele automobilului nu mai poate pastra traiectoria si apare o miscare brusca laterala care poate duce la o miscare de rotatie a automobilului si in final la parasirea carosabilului. Apare pericolul potential de coliziune laterala , coliziune care este mult mai periculoasa decat cea frontala in cazul automobilelor care nu dispune de air-bag-uri laterale si cortina.
In cazul in care montam patru anvelope noi este important ca aceastea sa fie rotite la fiecare 7000 sau 10.000 km pentru a egaliza uzura intre cele patru anvelope. Anvelopele transmit o multitudine de forte intre automobil si carosabil in curbe, la accelerare si la franare. Din acest motiv adancimea profilului trebuie sa fie minim 4 mm.
Nu folositi la acelasi automobil anvelope de vara si de iarna. Efectul anvelopelor de iarna va fi anulat de lipsa de aderenta a anvelopelor de vara montate. Sa nu uitam ca anvelopele de iarna au alt profil dar si sunt confectionate din alt amestec de cauciuc, amestec care nu se intareste la temperaturi sub 8 grade C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu