miercuri, 25 iunie 2008

Filetarea sau taierea manuala a filetelor

Pentru filetarea sau taierea manuala a filetelor metric, gaz sau widworth, este nevoie de o filiera pentru filet exterior si de un tarod pentru un filet interior, care sa fie adecvate nevoilor noastre. Mai jos avem o fotografie a unei filiere, care de obicei pentru a fi folosita se monteaza intr-o port filiera iar linga ea ea avem un tarod impreuna cu un port tarod. Pe filiera se vede si modul de notare: M20, asta inseamna ca ea va taia un filet M20 cu filet pe dreapta. Daca era construita sa taie un filet pe stinga era notata M20 STG. Acelasi fel de notare il gasim si pe coada tarodului. Pentru filetul exterior, la şurub, se aduce tija la diametrul nominal. Pentru filetul interior, la piuliţă, gaura se da mai mica, 0,8 din diametrul nominal al filetului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu