miercuri, 3 iulie 2013

Băi coinac cu bube-n cap...


Ai o cana de lemn si o lingură de lemn pe care le stii din vremuri ancestrale şi ai şi o ie lasata din mosi stramosi. Parca  te-ai plictisit de ele si par mai interesant unele de inox şi eşti mai tentat de nişte zdreţe de la second. Sunt mai noi; chiar şi zdrenţele, deşi unii le-au aruncat de rele. Ai niste realizari tehnice pe care mintea ţăranului tău le-a născocit sau le adus de aiurea şi le-a înbunatatit,  pentru ca viaţa lui şi mai apoi a ta  sa fie mai uşoara. Mai ai... dar câte nu mai ai pe care le desconsideri? A venit mai întâi un neamţ care te-a scos (pe cât a putut) din colbul caselor de lut amestecat cu paie si balega de cal si ti-a aratat ca exista si altceva pe lume si ca poti rezista si altfel valurilor de rău care se tot abateau asupră-ţi.Trebuiea sa vina un elvetian care mai intâi sa se indragosteasca de o româncă si apoi de ceea ce are poporul asta, de zestrea lui? Sa se indragosteascca de Mărginimea Sibiului, sa-i arate valorile dintrun
alt unghi? Trrebuia sa mai şi un chinez care sa se faca cioban pe plaiurile astea mioritice? Sau trebuia ca un londonez get-beget sa lase vestitul Big Ben si sa traiasca la  ţară in condiţiile in care ţaranul român a trait de veacuri? Poate ca-i place sa se duca la buda din fundu’ curţii, la fel ca cei 40% de român de acum ? Sau ca un american sa vina la Mânăstirea Oasa şi sa descopere ortodoxia ca fiind religia care-i ofera telul in viata? Acest calugar, care a imbratişat religia ortodoxa a devenit vedeta incât i se cer autografe. Mai sa fie! Ca sa nu mai zic nimic de ,,musiu Şarlă’’ venit la Viscri care si-a gasit rudele p’eci. Trebuie sa avem intotdeauna un strain care sa ne arate ce sa facem? Şi noi sa ne dam ţanţoşi: ,,Sa nu neeee spuna noua ce sa facem. Ca noi ştim sa facem. Dar nu ştim ce!'' Sau se pare ca ne place sa avem grumazul sub o cizma, indiferent cum miroase! Sau mă rog cum pute, vorba lui Păstorel:
,,Soldat rus, soldat rus/Te-au ridicat atât de sus/Ca sa te vada popoarele/Sau fiindcă-ţi put picioarel''. 
Păcat ca inainte de a se indragosti de zestrea lui, a poporului, unii s-au indragostit de avuţia lui la care tragea cu ochiul de veacuri şi acum îi iau toate bogaţiile pe mai nimic. Cu cizma economică-n grumaz. Pardon acum am dat cizma pe niste pantofi rupţi în talpă. Dar, ala cu pantofii rupti care a venit la Bucuresti(nu ala din salonul oval) era vârful icebergului, care aplica românilor cu osăbiere  dubla masura în a te judeca şi in  a te pune sa platesti pentru vini inchipuite sau numai de ei stiute. Că pe ala cu ciorapii gauriţi l-a flituit bine premierul din 2007. Însă ticăloşii - cu mari ticăloşii, ne-au vândut ţara pe nimic, ne-au indatorat pâna la al saptelea-n spiţă si nu ne-au intrebat daca vrem sa ne punem datori. ,,E la moda sa fii indatorat ca altfel nu se uita nmeni la tine’’ propovaduiau ei cu nesimţire ajunşi in fruntea bucatelor.
 Aşa ne trebuie daca ne-am ţinut departe şi nu am facut parte din niciun imperiu. Poate ca astăzi aveam alt coeficient de mutra. Chiar daca aiatolahul ala expulzat din Londra zicea ca am fost o ţara musulmana! AUZI COLO:  O ŢARĂ MUSULMANA! Nu ma credeti... Stiam eu. Intrebaţi-l pe Ioşka Buble, ca el i-a luat interviul.
Acum am vazut un articol prin care FNI, a autorizat unele banci care sa-si ascunda rezervele de aur. E ca si atunci când te aşezi la poker si vezi ce are partenerul de joc in faţa pe masa, dar nu stii ce are in buzunarul de la spate sau in portofel. Stilul de joc la cacialma... si nu ai ce face... pentru ca ,,esti mic, cu bube-n cap şi sugi lapte de la ţap''. Adică un coinac... 
Uite ca tocmai mi-am amintit o ,,şmecherie lingvistică '' de pe vremea copilariei... Cred ca funcţioneaza brici si acum. Briciu lu’ bunicu’.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu