sâmbătă, 31 mai 2008

Robinetul cu ventil sau/si vana

În figura de mai jos este reprezentat un robinet cu ventil, dacă diametrul nominal e mai mic sau vana, când diametrul nominal depăşeşte valoarea de 50 mm. Acesta este folosit în conducerea unui fluid care poate fi apă, abur, păcura, etc, cu debite mai mari şi presiuni de asemenea mari. Aici vom arăta unele părţi componente ale lui. Principalele caracteristici de indentificare sunt Dn, diametrul nominal şi Pn, presiune nominală. Diametrul nominal se poate afla prin masurarea flanşei 1 care face parte comună cu corpul robinetului. Acesta are rolul de a asigura transferul fluidului după traseul indicat în desen de săgeţi. Presiunea nominala, diametrul nominal precum şi sensul de parcurgere al fluidului sunt inscripţionate pe partea frontală a vanei. Este important de a se monta vana în sensul corect de parcurgere al fluidului şi în poziţia orizontală altfel, datorită presiunii fluidului vana nu se va putea deschide. Desenul alăturat reprezintă vana închisă iar deschiderea ei se face prin rotirea spre stânga (în sensul invers acelor de ceasornic) a roţii de manevră 7 care acţionează axul filetat 3 . Acesta are un filet pătrat pe dreapta, se deplaseză prin ghidajul 4 şi are la capăt un ventil 2 care deschide calea fluidului reprezentată prin săgeţi. Asamblarea ghidajului cu corpul vanei se face prin şuruburile cu piuliţe 5 şi 6. Între ghidaj şi corp există o garnitură de obicei confecţionată din clingherit, material care rezistă la temperaturi şi presiuni mari. Ventilul care se face dintr-un material mai moale (alamă de obicei) ca fonta, din care este turnată vana, are o formă tronconică adecvată cu forma din corpul vanei denumită generic, scaun.

Legea lui Arhimede

Un corp cufundat într-un lichid, este împins de jos în sus cu o forţă egală cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.

Robinetul flotor

Acesta este folosit la rezervoarele de WC care sunt montate, sus pe perete sau altfel spus vasul spălare WC. Închiderea şi deschiderea lui este comandată de un plutitor 5, aşa cum se vede din figura de mai jos. Plutitorul poate fi din polistiren expandat sau dintr-un balon de plastic, din PVC. Acesta este impins de forta lui Arhimede, iar daca porii polistirenului se umplu de apa, aceasta forta scade si la fel se intimpla daca plutitorul este spart si intra in el apa. Scazint aceasta forta, e posibil ca robinetul flotor sa nu inchida. Acesta robinet este alcătuit din corpul propriu-zis al robinetului în care este fixat racordul 1 al robinetului. În interiorul corpului este montat pistonul 3, care are la capăt garnitura de cauciuc, 2. Acest piston are posibilitatea de a se mişca înspre racord, acţionat de plutitor prin intermediul tijei 6 şi în sens invers datorită presiunii apei din reţea. Când nivelul apei din rezervor scade, tija nu mai apasă pe piston, iar presiunea apei care e exercitată prin orificiul racordului în capătul pistonului devine mai mare ca forţa tijei şi pistonul e îndepărtat. Căpăcelul 4 nu dă voie ca pistonul să iasă din corpul robinetului, iar ştiftul 7 împiedică tija sa iasă din corpul robinetului. Pierderile de apă se datorează în primul rind deteriorarii plutitorului de plastic sau de polistiren expandat care s-au umplut cu apă (forţa, conform legii lui Arhimede, a scăzut) sau s-a desprins din tijă. Sau tija este ruptă, dacă este confecţionată din oţel, datorită ruginirii accentuate. Apoi datorită îmbătrânirii cauciucului sau deteriorării garniturii apa mai pătrunde în vasul de spălare chiar dacă pistonul este apăsat pe racordul 1. Înlocuirea garniturii se face prin demontarea ştiftului 7, deşurubarea capacului 4 şi scoaterea pistonului 3. Fixarea robinetului flotor se face cu ajutorul unei piulite aflata pe racordul 1 cu ajutorul careia , prin insurubare, se fixeaza pe marginea vasului WC.

Robinetul simplu

Face parte din categoria armaturilor obiectelor sanitare cele mai des utilizate. In condiţiile in care preţul apei a crescut de mai multe zeci de ori in ultimii zece ani, pierderile de apă sunt cosiderabile prin neetansarea garniturii sau uzura scaunului . În figura de mai jos, prin acţionarea în sensul invers acelor de ceasornic rozeta, mânerul sau steaua de manevră 1, se produce răsucirea tijei filetate 3, (cu filet pe dreapta) de care este prinsă garnitura 7 din ventilul 6 al robinetului. In acest fel se eliberază calea apei către ieşirea robinetului. Tot in acest fel dacă garnitura 4 care este presata de piuliţa de strângere 2 este defectă, atunci apa va ieşi pe lângă axul tijei robinetului. Aceasta e posibil datorita pătrunderii apei printre spirele filetului de pe axul 3 şi filetul din oberteilul 5 . Remedierea se face prin inlocuirea garniturii 4 .
La rasucirea in sens invers a mânerului, robinetul se inchide. Dacă robinetul nu inchide apa, atunci trebuie schimbată garnitura 7 sau/şi corectarea scaunului din corpul robinetului 8 . Scaunul arata ca o nervură mai inaltă pe care calcă (se aşează) garnitura la închidere şi se poate corecta cu ajutorul unei freze speciale. Înlocuirea garniturii se face demontând obertailul 5 prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic. La această operaţie este bine ca să imobilizaţi foarte bine robinetul pentru a nu solicita în filetul 9
. Dacă robinetul este într-un apartament la bloc este posibil ca mufa şi ţeava, în care este montat acest robinet, să fie din plastic- PVC. Şi se ştie ca acest material are o rezistenţă mecanică mai scăzută decât ţeava de oţel.

marți, 27 mai 2008

Despre filete

Filetul este o nervura elicoidală aflata pe o suprafata de rotatie cilindrica sau conica. Daca rotatia se face spre dreapta vom obtine un filet pe dreapta, iar daca se face pe stinga atunci obtinem un filet pe stinga. Din punct de vedere geometric, filetul poate fi generat de o figura generatoare: patrat, triunghi, trapez, semicerc, care are o miscare elicoidala in jurul axei suprafetei de rotatie. Mai jos avem un exemplu de filet cu profil triunghiular.

Portiunea din elice descrisa de un punct aflat pe generatoare intr-o rotatie completa a acesteia se numeste spira. Pasul elicei, deci al filetului, p este distanta dintre doua spire consecutive care sunt masurate pe aceeasi generatoare. Unghiul filetului alfa, este unghiul dintr flancurile si este acelasi cu ungiul de inclinare al elicei filetului. Diametrul d1 este diametrul fundului de filet iar d este diametrul exterior al filetului care este masurat tangent la virf. La o rotaţie de 360 grade, este parcursa o spiră sau gang, iar şurubul sau piuliţa inainteaza in lungul axei cu o distanţa egală cu lungimea pasului p.In desenul de mai sus este reprezentata in sectiune o piulita si un surub, iar cu litere mici sunt notate cotele surubului iar cu litere mari sunt notate cotele piulitei. Cu literea t1 a fost notata inaltimea filetului. Relatiile de mai jos arata relatia dintre pas si inaltimea pasului:


t = 0,8660 p t1= 0,6495 p t2 = t1-a
Citeste articolul AICI
Citeste AICI : Filetarea sau taierea manuala a filetelor.

luni, 26 mai 2008

Elemente de calorifer de otel si fonta romanesti

Caloriferele de fonta sunt alcatuite din elementi de calorifer care sunt asamblati, uniti, intre ei cu ajutorul unor nipluri care pe un capat, pina la jumatate, au filet pe stinga, iar pe cealalta jumatate au filet pe dreapta. La fel sunt filetate gaurile de aici, din elementii de calorifer, astfel, incit la o rotirea spre dreapta elementii se string, iar rotind invers, se desfac. Niplurile au pe interior doua nervuri, situate la 180 de grade care permit antrenarea lor cu o cheie speciala.
Aratăm mai jos suprafetele echivalente termic ale principalelor corpuri de incalzire care sunt construite din elemente de incalzire.
Cititi tot articolul.

Suprafata echivalenta termic

Suprafata echivalnta termic a unui corp de incalzire este de fapt o marime conventzionala, care caracterizeaza puterea termica a unui corp de incalzire. Aceasta este o marime care se determina, se stabileste, catre laboratorul de specializat care efectueaza aceasta determinare in conformitate cu STAS 11247/2-79 (daca nu e cumva anulat). Aceasta putere este stabilita in urmatoarele condiţii uzuale de proiectare:

duminică, 25 mai 2008

Calorifere din fonta, romanesti

Acest tip de calorifere mai exista in functiune in locuinte. Eu insumi, cind am montat centrala in apartament, nu am renuntat la caloriferele vechi, de fonta care au fost montate odata cu terminarea blocului: 1970. Caloriferele din comert care sunt confectionate din tabla de otel, sunt garantate mult mai putini ani. Avantajul acestor calorifere este ca ramin calde mai mult timp dupa ce s-a oprit centrala termica, dar au dezavantajul unei anumite inertii termice la pornirea centralei. Pentru a micsora acest dezavantaj, al inertiei termice, am programat temperatura centralei la temperatura maxima si pompa de recirculare pe viteza maxima. Desigur, aceste calorifere de fonta rezista mai mult, nu se gauresc asa usor ca cele din tabla de otel.

Citeste mai departe.

Despre HAUSMEISTER

Doresc in continuare, ca prin acest blog sa impartasesc cunostintele mele si celor care vor dori sa apeleze la experienta mea. Sunt o gramada de ani in care am invatat sa fac si bune dar am facut si rele pentru ca nu am stiut cum se fac cele bune. Nu totdeauna am avut pe cineva linga mine care sa aiba idee cum se face cutare sau cutare lucru sau lucrare. Am invatat multe din carti dar si punind in practica cele invatate din carti. Sunt momente cind ai dori sa faci singur un anumit lucru, ai indeminare, iti stau sculele in mina, cum se spune, dar nu stii cum sa faci. Sau stii sa faci, dar nu ai scule si investitia in scule e un alt bai al ,,bugetului de austeritate".
Daca nu am stiut, nu am fost sigur pe mine, sau nu am avut ceea ce imi trebuie, am chemat meseriasul. Asta daca ,,bugetul de austeritate" mi-a permis-o. Dar inainte de asta, incercam sa stiu cite ceva despre ceea ce trebuia de facut. Eu citeam cursul in particular, teoria care va sa zica, iar cind venea meseriasul, aveam seminarul, treaba practica. Nu sa faci neaaparat tu, dar sa vezi cum se face.
Si mai este un alt aspect pe care l-am observat la meseriasi: daca ,,te simt" ca nu esti in afara problemei, ca ai idee ce face el acolo, atunci nu se baga sa te fenteze, sa ta imbrobodeasca. Am intilnit unii care erau prea putin comunicativi, deloc vorbareti. Nu-ti raspundeau la intrebari de genul : ,,Dar de ce ati facut asa?" Raspunsul venea uneori sec si oarecum dur, alteori mai politicos, mai hitru: ,,Acum vreti sa va invat si meseria mea? Am atitia ani de meserie si inca nu o stiu nici eu bine" .
Doresc sa postez in continuare cunostintele mele despre tot ceea ce e in legatura cu casa, in general, sau cea ce se poate petrece in casa. Ca este un simplu apartament, casa la tara sau casa in oras, sau este o casa in curs de constructie. Totul in masura posibilitatilor, priceperii si cunostintelor mele.
Dar sa trecem la fapte. Doresc sa fiu de folos intr-un fel sau altul tuturor care deschid acest sait.