vineri, 22 ianuarie 2010

Care sunt alimente sanatoase?

Cele mai sanatoase 11 alimente pe care oamenii ar trebui sa le consume zilnic, dar nu a o fac din diferite motive. Unul dintre acestea ar fi faptul ca anumite produse, unele cu denumiri exotice, nu sunt comercializate in magazine. Iata mai jos o lista a doctorului Jonny Bowden si cateva informatii despre compozitia siproprietatile acestor alimente, pe care le-a studiat.
1) SFECLA ROSIE– este o leguma foarte bagata in acid folic si pigmenti rosii naturali, cunoscuti ca adversari redutabili in lupta cu cancerul. De regula, se consuma in stare cruda (salate) sau fiarta (in amestec cu hreanul). Originara din zona mediteraneana, sfecla rosie.(“Beta vulgaris”), are un nivel caloric de 40 kcal/100g.Este usor digerabila si are un continut bogat în vitaminele A, B, C şi PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, hipertensiune, anemii, imunitate scazuta, nevroze,demineralizare, tuberculoza, cancer,Regland si functiile hepatice. Este contraindicata în diabet, din cauza nivelului ridicat de zaharuri si glutamina. Frunzele de sfecla rosie sunt si ele deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursa sigura de calciu si fier natural.De retinut că, prin conservare în otet de mere, sfecla rosie se imbogateste în vitamine prin procesul de fermentatie (vitaminele B6, B12).
2) VARZA- este bogata in special in provitamina A,vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o leguma foarte putin calorica,ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Este de asemenea foarte bogata in vitamina E:2-7 mg la 100g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma. Vitaminele din grupa B ....
Cititi aici tot articolul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu