duminică, 15 septembrie 2013

Despre anvelope, considerente teoretice si practice

Recent ADAC(Germania) a dat publicitatii noile incercari cu privire la puntea unde se monteaza anvelopele mai putin uzate. Rezultatul este clar: pe puntea din spate. Motivatia este urmatore: puntea din spate contribuie cel mai mult la stabilitatea automobilului. Anvelope uzate existente pe rotile din spate micsoreaza aderenta si stabilitatea. Astfel in curbe , mai ales pe sosele umede sau acoperite cu zapada, spatele automobilului nu mai poate pastra traiectoria si apare o miscare brusca laterala care poate duce la o miscare de rotatie a automobilului si in final la parasirea carosabilului. Apare pericolul potential de coliziune laterala , coliziune care este mult mai periculoasa decat cea frontala in cazul automobilelor care nu dispune de air-bag-uri laterale si cortina.
In cazul in care montam patru anvelope noi este important ca aceastea sa fie rotite la fiecare 7000 sau 10.000 km pentru a egaliza uzura intre cele patru anvelope. Anvelopele transmit o multitudine de forte intre automobil si carosabil in curbe, la accelerare si la franare. Din acest motiv adancimea profilului trebuie sa fie minim 4 mm.
Nu folositi la acelasi automobil anvelope de vara si de iarna. Efectul anvelopelor de iarna va fi anulat de lipsa de aderenta a anvelopelor de vara montate. Sa nu uitam ca anvelopele de iarna au alt profil dar si sunt confectionate din alt amestec de cauciuc, amestec care nu se intareste la temperaturi sub 8 grade C.

Care e pozitia corecta a picioarelor cand conduci ?


Piciorul stang mereu pe suportul de pe podea in stanga pedalei de ambreiaj.
In situatia unor viraje stranse sau manevre bruste(nerecomandate) piciorul stang impinge in suport ducand la un contact mai apasat intre spate si spatar pentru a simti mai bine vibratiile si reactiile trenului de rulare al masinii pe sosea.
Piciorul stang sa atinga ambreiajul rapid si scurt numai la schimbarea vitezelor.
Piciorul drept cu calcaiul sprijinit mereu in dreptul pedalei de frana astfel incat reactia la franare de urgenta sa fie mai ferma si mai rapida, iar in caz de pericol iminent sau chiar accident cand instinctiv sau din inertie soferul impinge cu picioarele in pedale sa nu accelereze involuntar ;  astfel cand acceleram calcaiul ramane in dreptul pedalei de frana si doar varful pantofului se roteste catre pedala de acceleratie pentru a o actiona.
Sfat util :    Mai ales daca masina este dotata cu ABS in cazul pericolului unui accident iminent trebuie actionata frana cu putere si rapiditate maxima pana la capat daca vrem ca distanta de franare sa fie cat mai scurta.  Se constata ca multi soferi in prima fractiune de secunda(cea mai importanta) apasa slab pe frana inclusiv din frica de a nu derapa sau bloca rotile.  Este gresit deoarece in acea situatie cand viteza este maxima si se parcurg multi metri pe secunda in cazul blocarii rotilor sistemul ABS oricum deblocheaza mai rapid rotile franeaza mai scurt si reactioneaza mai rapid cand presiunea pe pedala este mai mare. Fara a fi pilot profesionist sistemul ABS le deblocheaza imediat si mentine traiectoria data din volan pe timpul franarii. Daca masina este dotata si cu controlul electronic al stabilitatii la manevrele de urgenta acesta poate impiedica in anumite limite derapajul rotilor acestea fiind franate selectiv de computer pentru a readuce masina pe traiectoria dorita de sofer.
Nu in ultimul rand conteaza starea de uzura si calitatea pneurilor in functie de aceasta atat la cauciucurile de iarna cat si de vara testele arata diferente de distanta de franare de pana la 20m cu consecinte tragice. Cauciucurile bune costa putin mai mult dar iti pot salva viata si masina(Continental, Good Year, Dunlop, Michelin, Vredestein, Nokian, cateva coreene si cam atat). Cauciucurile no name sunt un pericol public atat pentru utilizator cat si pentru partenerii de trafic pe care ii punem in pericol deoarece nu putem frana bine in situatii limita sau conditii meteo nefavorabile.



duminică, 4 august 2013

Cum se schimba garnitura cap armatura de la bateria de amestec

Nefiind crescuţi si educati intro societate de consum, parintii mi-au insuflat grija pentru pastrarea lucrurilor de folosinţa indelungata care de obicei costa bani mulţi si se achiziţioneaza cu destul  efort financiar, mai ales daca ai o slujbă modesta. Astfel am principiul ca daca un lucru functioneaza nu il desfac sa vad de ce functioneaza (am trecut de faza asta) ci il las sa functioneze , iar când se strica il repar dacă pot si daca se poate.O astfel de reparatie este schimbarea unei garnituri de etanşare a capului de armatura a carui alcatuire a fost discutatea AICI, in acest sait. Capul de armătură sau mai pe baterie de amestec sau un robinet de trecere, simplu. Aici, la robinetul simplu de serviciu, sau de
trecere, se mai numeste si obertail, nu obertain cum îi spun unii. Se incepe cu oprirea apei reci si a apei calde care alimenteaza bateria in cauza si se cotinua cu obturarea orifiviului de evacuare a apei din cada si cu protejarea bateriei de lovituri si zgârâieturi acoperind-o cu o cârpă. Apoi, cu grija si cu o surubelnita (asa ca in figura alaturata) se indepărteaza dopul de protectia a surubului , apoi se desurubeaza şurubul de prindere care la bateriile mai vechi e confectionat cu saiba ne demontabila. Fara a deteriora crom-nichelul de pe ea, se scoate steaua de manevra a robinetului si se vede partea hexagonala a cap armăturii. Cu o cheie de 17 se deşurubeaza cap armatura rotind in sensul invers acelor de ceasornic, iar daca penttru aceasta e nevoie de forţa mai mare se prelungeste cheia asa cum e arata in figura alaturata.scurt cap armătura, este o piesa care inchide si deschide o...

Citeşte mai departe

miercuri, 3 iulie 2013

Băi coinac cu bube-n cap...


Ai o cana de lemn si o lingură de lemn pe care le stii din vremuri ancestrale şi ai şi o ie lasata din mosi stramosi. Parca  te-ai plictisit de ele si par mai interesant unele de inox şi eşti mai tentat de nişte zdreţe de la second. Sunt mai noi; chiar şi zdrenţele, deşi unii le-au aruncat de rele. Ai niste realizari tehnice pe care mintea ţăranului tău le-a născocit sau le adus de aiurea şi le-a înbunatatit,  pentru ca viaţa lui şi mai apoi a ta  sa fie mai uşoara. Mai ai... dar câte nu mai ai pe care le desconsideri? A venit mai întâi un neamţ care te-a scos (pe cât a putut) din colbul caselor de lut amestecat cu paie si balega de cal si ti-a aratat ca exista si altceva pe lume si ca poti rezista si altfel valurilor de rău care se tot abateau asupră-ţi.Trebuiea sa vina un elvetian care mai intâi sa se indragosteasca de o româncă si apoi de ceea ce are poporul asta, de zestrea lui? Sa se indragosteascca de Mărginimea Sibiului, sa-i arate valorile dintrun
alt unghi? Trrebuia sa mai şi un chinez care sa se faca cioban pe plaiurile astea mioritice? Sau trebuia ca un londonez get-beget sa lase vestitul Big Ben si sa traiasca la  ţară in condiţiile in care ţaranul român a trait de veacuri? Poate ca-i place sa se duca la buda din fundu’ curţii, la fel ca cei 40% de român de acum ? Sau ca un american sa vina la Mânăstirea Oasa şi sa descopere ortodoxia ca fiind religia care-i ofera telul in viata? Acest calugar, care a imbratişat religia ortodoxa a devenit vedeta incât i se cer autografe. Mai sa fie! Ca sa nu mai zic nimic de ,,musiu Şarlă’’ venit la Viscri care si-a gasit rudele p’eci. Trebuie sa avem intotdeauna un strain care sa ne arate ce sa facem? Şi noi sa ne dam ţanţoşi: ,,Sa nu neeee spuna noua ce sa facem. Ca noi ştim sa facem. Dar nu ştim ce!'' Sau se pare ca ne place sa avem grumazul sub o cizma, indiferent cum miroase! Sau mă rog cum pute, vorba lui Păstorel:
,,Soldat rus, soldat rus/Te-au ridicat atât de sus/Ca sa te vada popoarele/Sau fiindcă-ţi put picioarel''. 
Păcat ca inainte de a se indragosti de zestrea lui, a poporului, unii s-au indragostit de avuţia lui la care tragea cu ochiul de veacuri şi acum îi iau toate bogaţiile pe mai nimic. Cu cizma economică-n grumaz. Pardon acum am dat cizma pe niste pantofi rupţi în talpă. Dar, ala cu pantofii rupti care a venit la Bucuresti(nu ala din salonul oval) era vârful icebergului, care aplica românilor cu osăbiere  dubla masura în a te judeca şi in  a te pune sa platesti pentru vini inchipuite sau numai de ei stiute. Că pe ala cu ciorapii gauriţi l-a flituit bine premierul din 2007. Însă ticăloşii - cu mari ticăloşii, ne-au vândut ţara pe nimic, ne-au indatorat pâna la al saptelea-n spiţă si nu ne-au intrebat daca vrem sa ne punem datori. ,,E la moda sa fii indatorat ca altfel nu se uita nmeni la tine’’ propovaduiau ei cu nesimţire ajunşi in fruntea bucatelor.
 Aşa ne trebuie daca ne-am ţinut departe şi nu am facut parte din niciun imperiu. Poate ca astăzi aveam alt coeficient de mutra. Chiar daca aiatolahul ala expulzat din Londra zicea ca am fost o ţara musulmana! AUZI COLO:  O ŢARĂ MUSULMANA! Nu ma credeti... Stiam eu. Intrebaţi-l pe Ioşka Buble, ca el i-a luat interviul.
Acum am vazut un articol prin care FNI, a autorizat unele banci care sa-si ascunda rezervele de aur. E ca si atunci când te aşezi la poker si vezi ce are partenerul de joc in faţa pe masa, dar nu stii ce are in buzunarul de la spate sau in portofel. Stilul de joc la cacialma... si nu ai ce face... pentru ca ,,esti mic, cu bube-n cap şi sugi lapte de la ţap''. Adică un coinac... 
Uite ca tocmai mi-am amintit o ,,şmecherie lingvistică '' de pe vremea copilariei... Cred ca funcţioneaza brici si acum. Briciu lu’ bunicu’.

joi, 27 iunie 2013

De vânzare transformator (trafo) de sudură si/sau robot de pornire

De vânzare un trafo (transformator) de sudura construit de mine si montat pe cadrul  unui carucior cu care se mergea la piaţa, ale carui roţi au fost modificate si puse pe rulmenti.
Date tehnice:
Sectiunea miezului: 60cmp;
Puterea: 3,6KVA;
 Uprimar:220Vca.
Usecundar ca/cc:Treapta I=72/75V;80/85V;64/65V;58/60V.
Treapta aII-a=44/45V;49/50V;40/40V;35/35V.
Treapta a III-a(nefolosita)15/14V;49/50V;12,5/15,5V;11,5/11,5V.
Treapta a IV-a(~):67,5V;75V;60;55V.
Izolaţia conductorului primar este din tesatura de sticla;impregnat.
Conductor secundar e din platbanda de cupru izolata cu hârtie; impregnat.
Bobinajul este impregnat la fel ca un motor electric;
Alimentare 220v, in patru trepte, cu cheie de comutatie înzăvorâtă (blocabila cu  yală si cheie);
Iesire, in secundar~14-80V în patru trepte, cu cheie de comutatie in trei trepte (o iesire nu sunt e conectată) Poate fi montat un voltmetru (care se livraza) cu domeniul de masura de 0-100Vca;
Am sudat cu acest trafo si cu electrod de 5mm în diametru.
E dotat cu punte redresoare formata din diode de 1200 A fiecare si astfel se poate suda in curent continuu (cc) si inox, la fel ca si cu un convertizor de sudura. Sau se poate suda numai in curent continuu.
Se poate folosi si ca robot de pornire pe 12 V  tensiune cu care este prevazut.
Reglajul mai fin al curentului se mai poare realiza prin inserierea unor rezistenţe de putere, spiralate. Cordoanele de sudura  de la masa si de la cleste sunt in lungime totala de 100m. Cordon de alimentare pe partea primara 30m.
Preţ 2500 ron, negociabil.

miercuri, 27 februarie 2013

Cum se mai foloseste lamâia?

Iata încă un punct de vedere al modului de folosire al lămâii, pe care l-am primit pe e-mail. V-as reaminti ca e posibil ca lamâia, în speţă coaja ei, sa fie tratată cu oarece substanţe pentru a se pastra mai mult. Deci cred ca inainte de a o congela e bine sa o spalaţi cât mai bine...


,,LAMAIA CONGELATA !
Multe restaurtante, baruri si braserii utilizează sau consuma lamaia întreaga si nimic nu este pierdut. Cum se poate folosi de lămâia întreaga, fără pierderi?
E simplu ... puneti lamaia in congelator. Odată ce lamaia este congelata, utilizati răzătoarea si radeti lamaia intreaga (nu este nevoie să o cojiti) si presarati pe alimente. Presarati-o pe salate, inghetata, supa, taitei, sos de spaghete, orez, sushi, peste, ]n ceai si alte bauturi, etc. Gustul tuturor alimentelor va fi îmbunătătit în mod neasteptat.
Cel mai probabil, va ganditi la lamaie doar pentru continutul ei de vitamina C. Nu mai mult.
Care sunt avantajele majore ale folosirii lamaii intregi, altele decât pentru a preveni producerea deseurilor si a adăuga un gust nou pentru mancarurile tale? Ei bine, coaja de lamaie contine de 5 până la de 10 ori mai multe vitamine decat sucul de lămâie în sine. Si da, asta este ceea ce ai pierdut. Dar, de acum, în urma acestei proceduri simple de a congela lamaia întreaga si a o rade pe felurile dvs. de mâncare, puteti consuma toate substantele nutritive.
De asemenea, este bine să stiti că coaja de lamaie are proprietati regenerative pentru sănătate, prin eradicarea elementelor toxice din organism.
Deci, puneti lamaia in congelator si apoi dati-o pe razatoare si adaugati in alimente în fiecare zi. Acesta este un element-cheie în a face produsele alimentare mai gustoase si pentru a vă ajuta să trăiti mai sănătos si mai mult!
Acesta este secretul lamaii! Mai bine mai târziu decât niciodată!
Lamaia este un produs miraculos in distrugerea celulelor canceroase. Este de 10.000 de ori mai puternic decat chimioterapia. De ce nu suntem informati de acest lucru?
Pentru că există laboratoare interesate în a face o versiune sintetica care le va aduce profituri uriase.
Puteti ajuta acum un prieten la nevoie, informându-l de faptul că sucul de lamaie si lamaia, sunt benefice in prevenirea si tratarea bolii.
Gustul este placut si nu produce efectele oribile ale chimioterapiei. Câti oameni vor muri în timp ce acest secret este bine păzit astfel încât să nu pună în pericol multimilionarii marilor companii farmaceutice?
După cum stiti, copacul-lamaie este cunoscut pentru varietățile sale de lămâi si lime. El este creditat cu multe virtuti, dar cel mai interesant este efectul pe care îl produce asupra chisturilor si al tumorilor. Aceasta planta este un remediu dovedit împotriva cancerului de toate tipurile.Unii spun ca este foarte util in toate variantele de cancer.
De asemenea, este considerata avand un spectru anti-microbian împotriva infectiilor bacteriene si ciuperci, eficienta împotriva parazitilor interni si viermilor, regleaza tensiunea arteriala prea ridicata si este un antidepresiv, combatand stresul si tulburările nervoase.
Sursa acestei informatii este fascinantă: vine de la unul din cei mai mari producatori de medicamente din lume, care spune că, după mai mult de 20 de ani de teste de laborator inca din 1970, s-a dovedit că extractele distrug celulele maligne din 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, san, de prostata, pulmonar si pancreas ... Compusii acestui copac s-au dovedit a fi de 10.000 de ori mai eficienti decât produsul Adriamycin, un medicament chimioterapeutic utilizat în mod normal în lume, pentru a încetini cresterea celulelor canceroase.
Si ceea ce este si mai uimitor: acest tip de terapie cu extract de lamaie distruge numai celulele maligne canceroase si nu afectează celulele sănătoase.''
Sursa:e-mailuri primite pe internet

duminică, 17 februarie 2013

Cum se inlocuieste sau cum se schimba o siguranta automata.

Cum se inlocuieste sau cum se schimba o siguranta automata vom arata in cele ce urmează. Siguranta poate fi defectă prin faptul nu mai poata sa fie inchisa, iar daca e inchisa nu realizeată închiderea circuitului electric. Un alt defect al sigurantei automate, poate fi decuplarea la atingerea unui curent de sarcina care este sub valoarea nominala a curentului pentru care e construita, sau curentul de incarcare termica, sau cel de scurtcircuit nu mai respecta valoarea pentru care a fost reglat de producator. Aceasta se datoreaza calitatii materialelor din care sunt confectionate sigurantele automate care pot introduce uzuri ale elementelor aflate in miscare la actionare manuala sau automata. Inlocuirea o operatiune relativ simpla mai ales daca ati vazut cum este compusa o siguranta automata şi poate fi aplicata si in cazul extinderii de circuite electrice intr-un tablou mai vechi. Înainte de a incepe lucrul este obligatoriu sa opriti tensiunea in tabloul electric din tabloul general sau de la firida de alimentare a tabloului unde se va lucra. Daca nu exista posibilitatea aceasta, după ce a fost desfacut capacul de protectie al tabloului electric se va desface mai intâi nulul din sirul de cleme din figura alăturata, apoi se va desface si pământarea. După ce au fost izolate, se scoate si faza, care la rândul ei este izolata. în acest fel putem lucra in deplina siguraţa.Este important sa retineti modul de cum se desprinde siguranta de pe sina omega (Ω), sau U cu aripi rasfrânte, sau mă rog C cu aripi răsfrinte… Fiecare siguranţa are o piesa mobila, o camă (notata cu 1 in figura) cu revenire automata la fel cum este aratat in figura de aici, sau poate fi cu doua pozitii: retras sau avansat.

vineri, 1 februarie 2013

Învata ungureste bă, ca altfel mori de foame

Mi-am amintit de aceaste cuvinte după ce am citit cele aratate in linkul de aici de catre părintele protopop Florin Tohănean:

http://www.cotidianul.ro/aici-daca-nu-stii-ungureste-ori-inveti-ori-pleci-205749/
Sunt cutremuratoare faptele relatate in acest interviu al părintelui, care-ţi pun în gât nodul neputinţei. Vor fi oare vreodată repusi in drepturi cei de acolo, românii care au suferit foarte mult in martie 1990, dar si după acea? Va fi restabilita legea si ordinea? Nu prea cred având in vedere ca un prefect al Harghitei recent a fost promovat. Nu stiu daca  pentru ca avea vreo 18  procese pe rol in contencios administrativ impotriva administratiei locale... , dar astra e o politica de aplanare a conflictelor. De ori ce fel. Ungurii sunt scoliti si la scoala comunistilor, pentru ca intotdeauna au fost la conducere si pe vremea comunistilor. Gânditi-vă la Janos Fazekas, cei care stiţi, că eu doar deel imi amintesc..


Cuvintele care alatuiesc acest titlu sunt legate de urmatoarea intâmplare:
După revoluţie cineva  imi povestea cum tatăl lui îl bătea. Îl batea pentru ca nu voia sa invaţe limba maghiara, cum il invaţa el, după ureche asa cum o stia şi el...
,,-Învata ungureste bă, ascultă aci la mine!'' îi spunea tatăl. 
Si pruncul încăpătânat, cu lacrimi siroind pe obraz si-a intrebat tatal:
,,-De ce să învat eu limba asta care nu-mi place?''
,,-Pentru ca ai sa mori de foame bă,  dacă nu stii ungureşte''
Anii au trecut. Luat de grijile vieţii  si abia acum am  realiza grozavia acestei întâmplari. Ea se petrecea in 1952 in Regat, cum spun ardelenii.
Tatăl copilului emigrase din zona Bihorului inainte de primul război mondial şi mă înfioară viziunea pe care  a avut-o atunci, ca ce se va intâmpla cu acei români care nu stiu limba maghiara în anumite zone ale ţării.